top of page

האם חרדה יכולה לגרום לערפל מוחי?

מהו ערפל מוחי?

ערפל מוחי אינו מצב רפואי עצמאי, אלא סימפטום שיכול להופיע במגוון מצבים נפשיים ופיזיים. הוא מתאר מצב של קושי קוגניטיבי כללי, הכולל תחושות של חוסר ריכוז, בלבול וזיכרון חלש. אנשים החווים ערפל מוחי מרגישים שאינם מסוגלים לחשוב בצורה ברורה. מאמר זה מכוון בעיקר לאנשים צעירים החווים ירידה קוגניטיבית לא ברורה.

לדוגמה, נועה, סטודנטית  בת 23 לתואר ראשון, מצאה את עצמה מתקשה לזכור מידע חשוב לבחינות, למרות שלמדה שעות רבות. בנוסף, היא התקשתה להתמקד בשיעורים והרגישה שהיא "מרחפת" במהלך היום.


יאיר בן 33 חזר משירות מילואים ארוך ומדווח על קושי להתרכז בעבודה, אובדן קו המחשבה עם כל הפסקה קטנה או קטיעה, קושי לשלוף מהזיכרון שמות של אנשים או סיכומים שהיו בעבודה טרום המילואים. הראש שלו נשאר "תפוס" במילואים.





חרדה וערפל מוחי


הקשר בין חרדה לערפל מוחי הוא מורכב. חרדה יכולה לשבש תהליכים קוגניטיביים כמו חשיבה, פתרון בעיות וקבלת החלטות. המוח עסוק בעיבוד מחשבות חרדתיות, מה שמשאיר מעט מקום לתפקודים אחרים. לדוגמה, דני, עובד הייטק, מצא את עצמו מתקשה להתרכז בפרויקטים בעבודה בגלל חרדה מתמשכת. הוא חש "ערפל" במחשבות ולא מצליח לזכור משימות פשוטות.


מחקר של .Lukasik KM, et al משנת 2019 טוען כי חרדה יכולה להפעיל את שלושת תגובות ההתמודדות הידועות למצבי התגוננות: תגובת הלחימה, הבריחה או ההקפאהFight-Flight-Freeze . כאשר חווים התקף חרדה סביר שנתקשה לחשוב בבהירות או להגיב בצורה מותאמת מידית. כאשר החרדה מתמשכת, נחווה תחושת ערפל מוחי קבועה.


מתופעת הערפל המוחי סביר להניח שיסבלו לא מעט חיילים, השבים לחיי האזרחות והם נושאים עמהם את מראות הקרבות, החללים והנפגעים. הסכנות בהן היו ישאירו את חותמן עם סימפטומים שלא רק קשורים לחרדות ופחד, אלא גם יזינו את החרדה ע"י סיבות מטרימות כמו חוסר שינה, פגיעות גופניות, ותרופות הרגעה.



סיבות נוספות לערפל מוחי

מעבר לחרדה, ישנם גורמים נוספים שיכולים לגרום לחשיבה מעורפלת:


  • חוסר שינה: לילה אחד של חוסר שינה יכול לגרום לחשיבה איטית או מעורפלת. אם שגרת השינה ממשיכה להיות מופרעת, הערפל המוחי יכול להפוך לכרוני. בעיה זו יכולה להיווצר אצל הורים לילדים צעירים וכאשר לא ישנים שנים שינת לילה טובה, לא רק השינה נפגמת אלא ממש מרגישים את הערפל החשיבתי.

  • תזונה: מחקר של Croall ID, et al משנת ,2020 מציע שצריכת גלוטן עשויה לגרום לערפל מוחי בקרב אנשים עם רגישות לגלוטן. גם חוסרים בוויטמינים, כולל ויטמין B-12, יכולים לגרום לחשיבה מעורפלת (2018 Derbyshire E .

  • התייבשות: מחקר של Zhang J, et al משנת 2021, מצא כי מחסור בנוזלים עלול לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי, בעוד שהידרציה מספקת יכולה לשפר את מהירות העיבוד .

  • תרופות: ישנן תרופות שיכולות לגרום לערפל מוחי, כולל תרופות לכימותרפיה, משככי כאבים ואנטי-היסטמינים.

  • שינויים הורמונליים: תנודות הורמונליות הקשורות לגיל המעבר, הריון או תרופות הורמונליות עשויות לגרום לקשיים קוגניטיביים.

  • מצבים בריאותיים פיזיים: כמו מחלות אוטואימוניות, סוכרת, מיגרנות, תת פעילות בלוטת התריס ואנמיה יכולים גם הם לגרום לתסמיני ערפל מוחי. לדוגמה, שירה, אשר סבלה ממיגרנות תכופות, חוותה ערפל מוחי שהקשה עליה לבצע מטלות יומיומיות.




תסמיני ערפל מוחי

אם אתם חווים ערפל מוחי, סביר שתשימו לב לשינויים בדרך החשיבה והזיכרון שלכם. תסמינים אלה כוללים:


  • קושי להתרכז במשימה

  • קושי לזכור מילים

  • איבוד קו החשיבה בשיחה בקלות

  • תחושת עייפות מנטלית

  • חוסר בהירות מנטלית

לדוגמה, יונתן, מנהל בכיר, מצא את עצמו שוכח שמות של עמיתים והתקשה לעקוב אחרי פגישות עבודה. התסמינים הללו גרמו לו לחוש פחות בטוח ביכולותיו, מה שהוביל לחרדה נוספת.


איך נפטרים מערפל מוחי?


מניעת ערפל מוחי אינה משימה קלה. חשיבה מעורפלת יכולה להתגנב לאט מבלי שתשימו לב עד שהיא מתחילה להשפיע על חיי היומיום שלכם.

אימוץ אורח חיים בריא וניהול יעיל של החרדה יכולים לעזור להרחיק את הערפל המוחי. אם אתם חווים ערפל מוחי, שקלו לנסות פתרונות פשוטים כמו שמירה על שגרת שינה, טיפול בבעיות תזונתיות ושתיית מים מספקת לאורך היום.


הנה כמה אסטרטגיות נוספות שכדאי לנסות:


  • תוספי תזונה: הוסיפו תוספי תזונה כמו ויטמין B-12 או חומצות שומן אומגה-3 אם הרופא מאשר. מחקר משנת 2018 מצא שחומצות שומן אומגה-3 יכולות לשפר את בריאות המוח ותפקוד הקוגניטיבי.

  • רגישויות למזון: בדקו אם רגישויות למזון עשויות לשחק תפקיד בערפל המוחי שלכם.

  • בדיקת תרופות: שוחחו עם רופא או איש מקצוע בתחום הנפש על התרופות שלכם כדי לבדוק אם יש צורך בהתאמה.

  • ניהול חרדה: מצאו דרכים לניהול החרדה, כולל טכניקות נשימה עמוקה, מדיטציה או פעילות גופנית.

  • טיפול מקצועי: פנו לאיש מקצוע בתחום הנפש על אפשרויות של טיפול בחרדה ופיתוח חוסן נפשי.

הערה: סימפטומים אלה מאפיינים הדרדרות קוגניטיבית טבעית עקב גיל והמאמר אינו מיועד לגילאים מתקדמים. עם זאת, חלק מהעצות שניתנו כאן יכולים לסייע גם בגילאים מתקדמים בעיקר בעניין השינה והתזונה.





מקורות:


Becker JH, et al. (2021). Assessment of cognitive function in patients after COVID-19 infection.






コメント


פוסטים מומלצים
חדש בבלוג
תגיות
ארכיון
עקבו אחרי הבלוג
  • Facebook Basic Square
RSS Feed
bottom of page