מערבולת הריפוי - צמיחה מטראומות ומשברים
טראומות גורמות לשינויים במוח, לחיווט והסללה של נתיבים חדשים ופעילות יתר של האמיגדלה. זה מצב בו קיים גודש על מערכת העצבים הפורץ את גבולות ההכלה שלנו. לרוב החלקים של האונה המצחית מאזנים את פעילות האמיגדלה וישנה התגברות ספונטנית על הטראומה.
ממצאי מחקרים רבים מעודדים גישה אופטימית בשני היבטים מרכזיים:
1. שיקום וצמיחה ספונטניים מהטראומה
2. טיפולים מוצלחים לטיפול בפוסט-טראומה
הטיפול בפוסט-טראומה עומד זה שנים במוקד של מחקרים בתחום הרפואה ובעולם הטיפול הנפשי. המחקרים מציינים כי פותחו מגוון של גישות טיפול, המתאימות לאנשים שונים ולמאפיינים שונים של טראומה. התברר כי תרופות נוגדות חרדה ודיכאון משולבות עם פסיכותרפיה ממוקדת בניתוק הקשר בין המחשבות הטורדות והמסעירות לרגש העז המתלווה להן (הפעלת האונה המצחית). הממצאים הראו כי 20% מהנבדקים החלימו לגמרי ומצבם של 50% נוספים השתפר משמעותית.
אם כך הסיכוי ללקות ב-PTSD אינו גבוה, וגם אם כן, ניתן לטפל בהפרעה. צריך לזכור כי רוב האנשים יבריאו באופן טיבעי. זה לא אומר שעכשיו הרגשות לא מאוד כואבים, שכעת עצוב, או חשים תחושת אבל כבדה או שלא צריך להגיש עזרה מיד אחרי האירוע. התהליך הנורמלי לרוב האנשים הוא הבראה ספונטנית, חזרה לשגרה ולפעמים שינוי מסלול או צמיחה לכוונים חדשים, זו צמיחה מהמשבר.
תהליך ההבראה והצמיחה מתוך המשבר מתחיל בקטן, בעיצומו של המשבר, זו מערבולת הריפוי. צריך לשים לב אליה ולהגדיל אותה בעזרת המשאבים הזמינים בסביבה. אצל מרבית האנשים היא מתרחשת באופן הכי ספונטני דרך עשייה, שיחות עם חברים, ייעוץ מקצועי, חזרה לעבודה, התמסרות לרעיון חדש, הקמת עסק ועוד.
コメント