גירושין אפורים- אתגרים, חוסן ותפקיד הייעוץ הזוגי והמשפטי
אחד השינויים המאתגרים בזוגיות הוא שינוי משמעותי המתרחש בתדירות הולכת וגוברת הוא גירושין בשלב מאוחר יותר בחיים או "גירושין אפורים".
במאמר מעורר מחשבה של שרלוט האף, Charlotte Huff שפורסם ב-1 בנובמבר 2023, ב-APA Monitor on Psychology, היא מתעמקת במורכבות ובניואנסים של גירושים המתרחשים בקרב אנשים מעל גיל 50. תופעה זו, שלעתים קרובות מתעלמים ממנה, זוכה לתשומת לב בשל אתגרים ייחודיים והחוסן הנפשי שהיא דורשת.
המאמר חושף מגמה מדהימה: בעוד ששיעורי הגירושים ירדו בקרב צעירים, הם הוכפלו בקרב בני 50 ומעלה בין 1990 ל-2010, והתייצבו רק לאחרונה. לשינוי הזה יש השלכות משמעותיות, שכן גירושין בשלב זה של החיים כוללים פרידות כלכליות מורכבות יותר, קשרים חברתיים ארוכי שנים שמתפרקים, והשפעות מגוונות על ילדים בוגרים.
קלי צ'י, מדגישה את ההיבטים הייחודיים של גירושין בשלב מאוחר יותר בחיים, החל ממשא ומתן מחודש על מערכות יחסים ועד להתמודדות עם המציאות של רמת חיים שונה. עבור רבים, תקופה זו יכולה להיות שילוב של דאגה כלכלית וחופש חדש. ובכל זאת, בתוך האתגרים הללו, יש לאנשים הנפרדים משאבים שלא תמיד זמינים לאנשים צעירים יותר. ראשית, ישנם משאבים כלכליים משופרים יותר המאפשרים חיים נוחים בנפרד, לרוב אנשים כבר מצאו את מקום התעסוקתי, הם פעילים ועובדים וחייהם מספקים להם חגורות הצלה משופרות יותר. לקבוצת גיל זו יש לעיתים קרובות חוסן רגשי שנבנה מתוך חוויות של חיים שלמים, המאפשר להם לנווט בשינויים אלו ובמשברים בצורה יעילה יותר.
האף מדגישה גם את חשיבותם של גורמים חברתיים רחבים יותר התורמים למגמה זו. העצמאות הכלכלית המוגברת של נשים ואגירת זכויות סוציאליות עד גילאי החמישים שלהן, גורם שהופך אותן לבלתי תלויות בגבר, כדי להמשיך לשמור על רמת לחיים טובה. בנוסף, ישנן ציפיות לאיכות חיים טובה, אושר, הגשמה עצמית כפרט בתוך זוגיות. המגמה של ויתור על האושר האישי, איננה דועכת כמו בעבר. ישנה הבנה וקבלה חברתית ומשפחתית טובה יותר של גירושין "כי נגמר לנו". תוחלת החיים הארוכה יותר מעלה גם היא את הרצון להמשך חיים איכותיים לבד או עם בן זוג מתאים. בגידה, התמכרויות, התעללות נפשית ורגשית ובעיות כלכליות, הם גם גורמים תורמים לכך שאנשים לא מוכנים לשאת יותר במעמסת קשר כושל לאורך שנים. מגמה זו מתחזקת עם עזיבת קן המשפחה וההבנה שאני רק בן/ת חמישים פלוס ולא רוצה לחיות עוד שלושים שנים עם בן/ת לא מתאימים. יתרה מכך, בארה"ב וגם בישראל, דור ה"בייבי בומר'ס", שחווה את גל הגירושים בשלבי הנישואין הראשוניים, החל משנות ה-70, ממלא תפקיד משמעותי בדינמיקה המשתנה הזו.
ממחקרה של האף עולה כי הסיבה המרכזית לגירושין אפורים, הוא הרצון לחיים איכותיים ומאושרים יותר.
מהו תפקידו של היעוץ הזוגי?
פסיכולוגים, מגשרים, ויועצי זוגיות ונישואין, ממלאים תפקיד מכריע בהדרכת אנשים במעברים אלה. הם לא רק מטפלים במתחים הרגשיים והפיננסיים אלא גם עוזרים לפונים לגלות מחדש את תחושת הזהות, החיות והשייכות שלהם, שאבדו לרוב בעקבות מערכת יחסים ארוכת טווח.
ייעוץ זוגי מסייע למטופלים לעבור את ההשפעות הגלומות של גירושין בגיל מאוחר, מאובדן הקשרים החברתיים ועד למשא ומתן מחודש על תפקידים הוריים עם ילדים בוגרים. אנשי מקצוע אלו חיוניים בסיוע לאנשים לבנות מחדש את חייהם, ליצור קשרים חברתיים חדשים ולנווט את המורכבות הרגשית של שלב החיים הזה.
לעיתים ישנן מצוקות הקשורות לצורך לסייע לילדים בוגרים להסתדר בחייהם, לתמוך בילדים או נכדים עם צרכים ייחודים, יחד עם חלוקת ההון המשפחתי לשניים. רצוי להסתייע באנשי מקצוע מומחים שיידעו לנווט בים הצרכים והאתגרים, לחוף מבטחים.
חשוב להדגיש גם את מקומם של מגשרים ועורכי דין, שידעו לנווט בהצלחה ובהוגנות, בין הצרכים הפיננסיים של בני הזוג שבשלב זה של חייהם ייתכן וכבר צברו נד"לן, ירושות, זכויות פנסיונית, עסקים והשקעות. לעיתים החוקים בדיני משפחה משתנים ומה שנחשב פעם ל"נכסי צאן ברזל" אפשר לערער עליו אחרי 25 שנות נישואין. ולכן לא פעם מתעוררות סערות גדולות סביב חלוקת נושאי רכוש וממון.
לסיכום, גירושין בשלב מאוחר יותר בחייהם מציגים רצף של אתגרים והזדמנויות. התמיכה וההכוונה של מטפלים , מגשרים ועו"ד, מתגלה כבעלת ערך רב בטיפוח חוסן וסיוע במסע לקראת פרק חדש בחיים. המאמר של שרלוט האף לא רק שופך אור על מגמה חברתית משמעותית זו אלא גם מדגיש את התפקיד החיוני של ייעוץ זוגי בניווט במעברי החיים.
לקריאה נוספת:
Lin, I., et al., Journal of Health and Social Behavior, 2019
Jeon, S., et al., Journals of Gerontology: Psychological Sciences, 2022
Ng, Y. T., et al., Journals of Gerontology: Psychological Sciences, 2022
Comments