top of page

הפסיכולוגיה של ניצחון ותפקוד תחת לחץ: תובנות מעולם המדע הקוגניטיבי

האם אי פעם מצאתם את עצמכם ברגע קריטי, כאשר כל העיניים מופנות אליכם, ותחושות של חרדה ולחץ מתחילות להשתלט עליכם? אולי זה היה במהלך הצגת פרויקט חשוב בעבודה, משחק ספורטיבי מכריע או בצורך לתפקד בעת מצוקה? רגעים אלו, כאשר אנו נדרשים לתפקד במיטבנו, יכולים להיות מאתגרים ביותר, ולעיתים קרובות הלחץ שמופעל עלינו מביא לתוצאות לא רצויות.





מדוע זה קורה? ואיך ניתן לשפר את הביצועים דווקא תחת לחץ?


ביילוק מציינת כי שחקנים מקצועיים, כאשר הם במיטבם, למעשה אינם זוכרים את הפעולות המדויקות שהם ביצעו במהלך המשחק. הם "זורמים" ולא מתמקדים בכל צעד קטן. אך כאשר הם נתקלים בלחץ רב, הם מתחילים לנתח כל פרט, וזה מה שגורם להם לשגות. תופעות כמו "הטוויסטיז" אצל סימון ביילס או "הייפס" בגולף, הן דוגמאות לתוצאה של הפרעה בין מה שהמוח והגוף יודעים לעשות באופן אוטומטי לבין מודעות יתר לפעולות אלו.


זיכרון ספורטיבי ו"היזכרות עצמית"


ביילוק משתפת מניסיונה האישי ככדורגלנית בשנות נעוריה, כאשר שימשה כשוערת בקבוצת הכדורגל של מדינת קליפורניה במסגרת תכנית לפיתוח אולימפי. באחד המשחקים המכריעים, כאשר מאמן נבחרת ארה"ב עמד מאחוריה, היא חוותה את אחת התופעות המרכזיות במחקריה: מודעות עצמית מוגברת.


פתאום, היא התחילה לשים לב לכל פעולה קטנה שהיא עשתה – הנשימה שלה, התנועה שלה, הצעדים שלה – מה שהוביל לכך שהיא פספסה בעיטות פשוטות וגרמה לעצמה להחמיץ הזדמנות לשחק ברמות הגבוהות ביותר. חוויה זו הייתה כה מטלטלת עבור ביילוק, שהיא הניעה אותה לחקור את הנושא ברמה המדעית, מתוך שאיפה להבין מה גרם לה לתפקד בצורה כה לקויה דווקא ברגעים הקריטיים.





הקשר בין המוח והגוף: מדע התפקוד תחת לחץ


ביילוק ומחקריה מצאו שברגעים שבהם אנו תחת לחץ, המוח שלנו, ובמיוחד הקורטקס הקדם-מצחי, שנמצא מעל העיניים, עשוי להתמקד יתר על המידה בפרטים שאנחנו בדרך כלל מבצעים על "אוטומט". במצבים אלו, מה שצריך היה להתבצע באופן אוטומטי הופך פתאום לפעולה מורכבת ומודעות מדי, מה שמוביל לטעויות ולירידה בביצועים.


במחקרים אחרים, ביילוק הציבה שחקני גולף מקצועיים במצבי לחץ שונים כדי לבחון כיצד הם מתפקדים. היא גילתה שכאשר הגולפאים היו במיטבם, הם לא זכרו את הפעולות המדויקות שהם ביצעו – הם פשוט "זרמו". לעומת זאת, כאשר הם חוו ירידה בביצועים, הם הפכו מודעים לכל צעד, מה שהוביל לחנק -"Choking" - מצב שבו ביצועים יורדים בצורה ניכרת דווקא ברגעים החשובים ביותר.


תופעת ה"טוויסטיז" ו"הייפס": כישלון תחת לחץ


ביילוק גם מתייחסת לדוגמאות מענפי ספורט אחרים כמו התעמלות, שם מופיעות תופעות כמו "הטוויסטיז" אצל המתעמלת האולימפית סימון ביילס, או "הייפס" בגולף, שמייצגות את אותו כישלון בביצועים תחת לחץ. "הטוויסטיז" היא תופעה שבה המתעמל מאבד את תחושת המיקום שלו במרחב, בעוד ש"הייפס" מתאר מצב שבו שחקן גולף מקצועי, למרות כל הידע והניסיון שלו, מפספס את הכדור או חווה ירידה בביצועים ברגעים מכריעים. ביילוק מציינת שתופעות אלו דומות מאוד לשיתוק על ידי ניתוח יתר של המצב – ברגע שהספורטאי מתחיל לחשוב יותר מדי על מה שהוא עושה, הוא מאבד את היכולת לבצע את הפעולות בצורה טבעית ואוטומטית, מה שמוביל לטעויות.





כיצד לשפר ביצועים תחת לחץ? תובנות יישומיות


לאור הממצאים הללו, עולה השאלה: כיצד ניתן לשפר את הביצועים שלנו תחת לחץ? ביילוק מציעה מספר דרכים:


תרגול במצבי לחץ מדומים: תרגול לבד, כאשר אין לחץ, הוא לא מספק. חשוב לתרגל במצבים המדמים את התנאים שבהם תדרשו לתפקד – סימולציות בעלות מתח גבוה הכי קרובות למציאות.


מחשבות חיוביות ו"הסחות דעת" מכוונות: אחת מהדרכים להימנע משיתוק על ידי ניתוח היא להתרכז במחשבות חיוביות או להשתמש ב"הסחות דעת" מכוונות. לדוגמה, ספורטאים רבים משתמשים במנטרות, מילים מפתח או אפילו שירים שהם שרים בראשם כדי להימנע מהתמקדות יתר בפרטים. ביילוק עצמה השתמשה בשיר "Take It Easy" של האיגלס כמעין "פסקול" פנימי שמסייע לה לשמור על קור רוח במהלך משחקים או מצגות חשובות.


הבנה שאמון עצמי וחוסן נבנה בעבודה קשה: אחד מהמסרים החשובים שביילוק מדגישה הוא שהאמון העצמי שלנו נבנה על בסיס עבודה קשה ותרגול. גם אם אנחנו מרגישים לחוצים או מודאגים, חשוב לזכור שאם עבדנו קשה והתאמנו כראוי, יש לנו את הכלים והיכולות לתפקד היטב גם ברגעים הקשים ביותר.


מסר לחיים: עבודה קשה ותרגול מביאים לתוצאות


לסיכום, המחקרים של ביילוק מראים בצורה ברורה שלחץ ומודעות עצמית מוגברת יכולים לגרום לירידה משמעותית בביצועים שלנו ברגעים קריטיים. עם זאת, בעזרת תרגול נכון, אמון עצמי ומודעות לסכנות של שיתוק על ידי ניתוח, ניתן להתגבר על הלחץ ולתפקד במיטבנו. המסר המרכזי של ביילוק הוא שכולנו יכולים ללמוד לתפקד טוב יותר תחת לחץ – אם רק נתרגל, נאמן את עצמנו ונבנה את האמון העצמי שלנו.



עוד על נושא זה, מומלץ לקרוא את ספרה של ביילוק:


Choke: What The Secrets of the Brain Reveal About Getting It Right When You Have To




Comments


פוסטים מומלצים
חדש בבלוג
תגיות
ארכיון
עקבו אחרי הבלוג
  • Facebook Basic Square
RSS Feed
bottom of page