top of page

כיצד מתגברים על תלותיות בזוגיות ובעבודה

7  דוגמאות להתנהגויות תלותיות נפוצות בזוגיות-

התנהגויות כמו הימנעות מקונפליקטים ותחושת עצמי מכווצת עשויות להצביע על תלותיות. קיימות טכניקות שיכולות לעזור בפיתוח הרגלים בריאים יותר ובניית מערכות יחסים מאוזנות יותר. מערכת יחסים בריאה מבוססת על איזון בין דאגה לאחרים לבין דאגה לעצמנו.

כאשר האיזון מופר, עלולה להתפתח תלותיות, שבה אדם מעניק עדיפות מופרזת לצרכים של האחר תוך הזנחת רווחתו האישית. הסתמכות זו על אחרים לצורך תחושת זהות וקבלה עצמית עלולה להוביל להיעדר גבולות בריאים ולהתנהגויות מתפשרות ומאפשרות מדי, שבסופו של דבר יחלישו את הקשר.

 

7  סימנים לתלותיות במערכות יחסים וכיצד ניתן להתמודד איתם:

1. פחד מדחייה

אדם עם תלותיות החושש מאוד מדחייה, עשוי להיות בחיפוש תמידי אחר אישור מהסביבה לצורך העלאת תחושת ערך העצמי. פחד מדחייה מתבטא בהימנעות מהבעת רגשות אמיתיים ובהתנהגות מרצה. לדוגמה, ייתכן שתאמר "כן" או תסכים לבצע מטלה עבור אחרים גם כאשר אינך מסכים, תוך הקרבת עצמך למען קבלת האישור מהאחר שאת/ה אדם ראוי. זה הרגל מונע פחד מדחייה ופוגע בצמיחה האישית ומוביל עם הזמן, לתלות מופרזת באישורים חיצוניים.

2. קושי להיות לבד

אנשים עם תלותיות מתקשים להיות לבד בגלל פחד נטישה עמוק ותלות באחרים כדי להרגיש תחושת ערך וזהות. מצב זה עלול לגרום לאדם לחפש תמיד חברה או הסחות דעת, מתוך פחד מפני תחושת ריקנות. יוצא מצב שאת/ה זמין מאוד לאחרים מוכן/ה לעשות לא עבורם ולו רק כדי שיהיו איתך.

3. התנהגות מאפשרת

אדם עם תלותיות עשוי להיות גם לאפשר התנהגות תומכת ומאפשרת מדי לאחרים. כלומר, לתמוך באופן בלתי מודע בהתנהגויות מזיקות של אדם קרוב. לדוגמה, אם יש לך בן זוג עם התפרצויות כעס שמפוטר ממקומות עבודה עקב התנהגות. אדם עם תלותיות יעשה את הדברים האלה עבורו:  

·         לכסות על הטעויות שלו

·         לספק לו תמיכה כלכלית למרות ההשלכות השליליות

·         להציל אותו מההשלכות של מעשיו

למרות שהתנהגות זו נעשית לכאורה מתוך כוונה טובה, היא מזיקה פעמיים: מונעת מהאחר לקחת אחריות על מעשיו ולצמוח ועבור המוותר, הנצחת הוויתורים האישיים, דעיכה רגשית ואישית שלבסוף תפעפע לקשר בדמות חוסר הערכה וחוסר עניין בך.  

4. הימנעות מקונפליקטים

זו ההתנהגות היותר נפוצה של אנשים עם תלותיות. הימנעות מקונפליקטים כדי לשמור על הרמוניה ולהימנע מדחייה. לדוגמה, ייתכן שלא תאמר לבן הזוג או לבן משפחה שאתה לא מרוצה ממשהו שהם עשו, מתוך חשש שהדבר יגרום למריבה, בעיות ואולי אף פרידה או עזיבה. שמירה על השקט נראית על פניו כבחירה חכמה, אך בפועל היא גורמת להצטברות של רגשות שליליים לא מבוטאים ומונעת פתרון בעיות חשובות. אצל האחר מתקבעת ציפייה של הבלגה על פגיעות וכעס כאשר את/ה מעז לבסוף לעמוד על שלך.

5. קושי בהצבת גבולות

אנשים עם תלותיות מתקשים להגדיר ולשמור על גבולות בריאים, המובילים לתחושות הצפה או לניצול. לדוגמה, ייתכן שקשה לך לסרב לבקשות נוספות בעבודה, גם כשאתה כבר עמוס, מחשש לאכזב אחרים. הקושי בהצבת גבולות עלול להוביל להקרבה עצמית מוגזמת ולפגיעה ברווחתך האישית. ושוב כאשר תעז לעשות זאת, יתעורר כעס נגדך, הרי תמיד הסכמת, אז מה קרה?

6. צורך בשליטה

אנשים עם תלותיות נוטים לחוות צורך עדין אך מתמיד בשליטה, מתוך ניסיון לנהל אחרים או מצבים כדי להקל על החרדות שלהם. לדוגמה, ייתכן שתמצא את עצמך בודק ללא הרף את הטלפון של בן הזוג או מנסה לשלוט עם מי הוא נפגש. הצורך האובססיבי בשליטה עשוי לנבוע מהפחד לאבד שליטה, דבר שעלול לערער את תחושת הביטחון במערכת היחסים. בתחילה התנהגויות אלה מעלות חיוך, הבנה וחמלה, עם הזמן, גישה זו נעלמת ובמקומה עולים כעסים על החדירה לפרטיות והניסיונות לשליטה.

7. היעדר זהות אישית

אנשים עם תלותיות מתקשים להגדיר את עצמם ללא קשר למערכות היחסים שלהם. מחקר מצביע על כך שאנשים עם תלותיות מתקשים לגבש זהות עצמאית, מתנהגים כמו "זיקיות" וחווים חוסר יציבות בזהותם האישית. מצב זה ניכר במיוחד במערכות יחסים שבהן התאמה מופרזת לדעתם ולהתנהגותם של אחרים מובילה לאובדן האותנטיות האישית. למשל, מוכנות לעבור ארץ מגורים כדי לרצות את בן/ת הזוג ולספוג נסיגה בקריירה האישית, נתק חברתי ונתק משפחתי. עם הזמן מצטברת הביקורת והמצב נהיה על סף פיצוץ, כאשר בן הזוג לא מבין כלל כיצד הפרטנר המאפשר והמבין "פתאום" הופך את עורו.




כיצד להתגבר על תלותיות?

במערכת יחסים בריאה קיים איזון בין עצמאות לבין תלות הדדית. כל אדם שומר על זהותו האישית וגבולותיו תוך טיפוח קשר תומך ומועיל הדדית. לעומת זאת, תלותיות עלולה לגרום למצוקה רגשית ולאתגרים משמעותיים בקשרים בין-אישיים.

אחת הסכנות של התמודדות עם תלותיות היא, התפרצויות כעס, רגשות סוערים וקיצוניים כאשר המצב מתבהר או נהיה ללא נשוא. הצד השני שכלל לא הבין את רמת הוויתור שעשה האדם התלותי, מרגיש שחי בשקר ולא ברור מה היה נכון בחיים המשותפים או בעבודה המשותפת. לפעמים מצב זה מוביל לשבר גדול.

התנהגות אחרת אופיינית היא, העברת תלות מתלות. העובד הצייתן, האישה הוותרנית, מוצאים אדם חדש שמשתף פעולה עם התלות ובאופן חד, עוברים לפתח איתו מערכת יחסים קרובה מכל סוג. "הבגידה" מאפשרת איזון של תחושת חוסר ההכרה שלא הגיעה מהפרטנר או הבוס.




  מספר דרכים להתגבר על תלותיות ולפתח מערכות יחסים בריאות יותר:


  • לבלות זמן משמעותי לבד, כדי לפתח תחושת עצמי חזקה וליצור חיים מספקים מחוץ למערכות יחסים תלותיות. פעילויות כגון תחביבים, הליכות בטבע או עיסוק בתחומי עניין אישיים הן דרכים מצוינות לטיפוח עצמאות.

  • לפתח מיומנויות התמודדות חיוביות, מחקרים מראים כי תלותיות קשורה להתמודדות שליליות. לכן, מומלץ לפתח מנגנוני התמודדות חיוביים כמו מיינדפולנס, פעילות גופנית או עיסוק בתחביבים. מיומנויות אלו משפרות את הרווחה הרגשית ומפחיתות תלות בדפוסים לא בריאים.




  • להגדיר גבולות בריאים וברורים, הצבת גבולות חיונית להתמודדות עם תלותיות. ניתן לעשות זאת על ידי תקשורת ברורה של הצרכים והציפיות במערכות יחסים. לדוגמה, אם חבר נוהג להתקשר אליך בשעות מאוחרות ומפריע לך לישון, תוכל להציב גבול מכבד: "אני אוהב לדבר איתך, אבל אני זקוק לשינה מספקת. נוכל לקבוע לדבר במהלך היום?"

  • לתרגל אי-הסכמה, חשוב להפנים כי אי-הסכמה אינה מאיימת על מערכת יחסים, אלא מאפשרת ביטוי עצמי בריא. לדוגמה, אם בן משפחה מביע דעה פוליטית שאינך מסכים איתה, במקום להסכים מתוך נוחות, תוכל לומר: "אני מעריך את נקודת המבט שלך ומבין מהיכן אתה מגיע. עם זאת, יש לי דעה מעט שונה. בעיניי... מה דעתך על כך?" גישה זו מאפשרת ביטוי אישי תוך שמירה על כבוד הדדי.  

  • לפתח פתיחות, מחקרים מצביעים על כך שפתיחות לחוויות חדשות קשורה להפחתת מתח, התמודדות טובה יותר ולחוסן נפשי אצל בנות זוג של אנשים עם התמכרויות. אנשים עם תלותיות יכולים להרוויח מהגברת מודעות עצמית ופתיחות לשינוי. אפשר לעשות זאת על ידי תרגול הכרת תודה יומיומית והיחשפות לנקודות מבט מגוונות והיענות לבקשות והזמנות של חברים לצאת לטיולים שמעולם לא עשיתם, להתחיל לימודים שרציתם גם אם יפגעו בזמנים בהם אתם בבית.



  • לבנות רשת תמיכה, רשת חברתית תומכת חשובה במיוחד לאנשים עם נטייה לתלותיות, שכן היא עוזרת לשבור את הדפוס של הסתמכות על אדם אחד בלבד לתמיכה רגשית. לדוגמה, ניתן לחדש קשר עם חבר ותיק למפגש קבוע על כוס קפה או להצטרף למועדון חדש כדי להכיר אנשים חדשים.

Comments


פוסטים מומלצים
חדש בבלוג
תגיות
ארכיון
עקבו אחרי הבלוג
  • Facebook Basic Square
RSS Feed

אביבה פרידמן

Coaching Psychology

אורי ניסן 3, רמת גן

aviva.friedman@gmail.com

 

תודה על ההודעה, אשוב אליך בקרוב

התקשר/י או השאיר/י פרטים ונבדוק תוך דקות האם הטיפול יסיים את המשבר והקושי:  
052-6336662
  • Wix Facebook page

Coaching Psychology

בפייסבוק

@2014 אביבה פרידמן | Coaching Psychology

bottom of page